Drömmer du kanske om ett vitt klinkergolv i garaget som är lätt att hålla rent och fint? Kanske är det dags att byta garageporten – ska jag då satsa på en automatisk garageport?

Använder du garaget som förråd eller arbetsrum kan det vara värt att tänka på att isolera garaget, uppvärmningskostnader på ett dåligt isolerat garage överstiger snart kostnaden för att isolera det.

Garageporten

Börjar garageporten bli lite väl sliten? Trött på att krångla upp porten flera gånger varje dag? Då är det kanske dags att investera i en ny. Det finns en mängd olika garageportar att välja mellan; allt från oisolerade manuella till automatiska isolerade.

Själva öppningsmekanismen skiljer sig också åt. En vanliga modell är ”vipporten” som öppnas i ett stycke och som placerar sig under taket när man öppnat. Det är ett fjärdersystem som underlättar det manuella öppnandet.

Vikport är en modell där porten delas i flera delar som viks ihop uppåt när man öppnar.

Har du idag en automatisk garageport är det troligtvis en takskjutport. Denna skjuts upp mot garagetaket. Detta är den vanligaste automatiserade varianten, men finns även i manuell version.

Slagport kallas det när det är som en eller två vanliga dörrar som öppnas (gångjärn). Denna typ är vanligast på garage som används som förråd snarare än en bilplats.

Isolera garaget?

Använder du garaget till mer än bara ett skydd mot väder och vind? Då kan det vara värt att isolera sitt garage. Kanske vill du använda garaget som hobbyrum, verkstad eller hemmakontor? Även bilen mår ju bra av lite extra värme. Hur tjock isolering du bör välja beror hur du ska använda garaget.

Själva isoleringen är oftast ganska enkel, men om du behöver ta in hjälp är så klart upp till dig. Ungefär så här kan du tänka när du funderar på att isolera garaget:

  • Cirka 95 mm isolering räcker för att skapa lite stödvärme, vill du ha inomhus-rumstemperatur rekommenderas tjockare.
  • Regla upp väggar och isolera mellanrummet, avsluta med folie och väggbeklädnad (gips eller träpanel).
  • Tänk på taket! Är det öppet upp i nock kan det vara värt att bygga ett undertak för att minska den yta som behöver värmas upp. Som bonus får du ett kallförråd ovanför garaget – sätt in en lucka för enkel åtkomst.