Ett sätt att förbättra och energieffektivisera sitt hem är att byta ut eller komplettera uppvärmningen. Beroende på vad du har för typ av uppvärmning idag så kan det finnas mycket att vinna på att byta ut eller effektivera den.

Värmepumpar

Har du ett vattenburet system idag (element med rör kopplat till sig) så finns det flera olika typer av värmepumpar som kan skicka ut värmen till dessa på ett effektivt sätt.

Bergvärme eller Jordvärme är de allra mest effektiva. Här kan du jämfört med eluppvärmning spara upp till 80% av din energiförbrukning för uppvärmning. Det är dock en relativt stor investering (räkna med 100 – 200 tusen kronor) – men den kommer att betala av sig inom bara 5-7 år.

Vill du ha en lite mindre investering, men som också är effektiv bör du titta på luft/vatten-värmepumpar. De kräver inget ingrepp i din trädgård – men är ändå effektiva. Räkna med en investering på cirka 100 tusen kronor.

Har du inget vattenburet system idag kan en luft-luftvärmepump vara ett komplement till den uppvärmning du har idag. Eller till och med en ersättare helt; beroende på hur stort ditt hem är och hur det är utformat. En luft-luftvärmepump har en utedel och en innedel där den varma luften sedan blåses ut. Den är inte lika effektiv som bergvärme, jordvärme eller luft-vatten-värmepump men investeringen är mycket låg. Från 10 000 kronor och uppåt. En luft-luftvärmepump kan räcka till att värme upp ett helt mindre hus eller som ett bra komplement.

Vill du lära dig mer om värmepumpar rekommenderar vi värmepumpexperten.se