Målade golv, oavsett om det är trägolv eller linoleumgolv, ger liv åt ett rum. Oavsett hur gamla och slitna golven är, får de alltid ny lyster genom färgläggningen. Att måla golven är därför ett mycket ekonomiskt och tacksamt alternativ till att byta ut hela golvet.

Trägolv

Liksom vid all målning krävs en del förarbete för att få ett vackert målat trägolv. Ett obehandlat trägolv är lätt att måla. Det är viktigt att golvet är helt rent från damm och smuts innan golvet målas med en grundfärg. När grundfärgen torkat är det dags att måla kanter och hörn med pensel genom så kallad sparmålning. Därefter är det bra att slipa ytan något så att slutfärgen täcker och fäster ordentligt. Sedan slutmålas golvet en till två gånger.
Om golvet är målat tidigare ska golvet tvättas med målartvätt och sedan slipas med sandpapper. Slipa noggrant så att alla lösa färgrester försvinner och ytan blir mottaglig för ny färg. Sedan är det fritt fram att börja måla. Det första lagret består av en grundmålning. Sedan sparmålas hörn och kanter. När sparmålningen torkat är det sedan bara att måla färdigt med slutfärgen.

Linoleumgolv

Gamla tråkiga linoleumgolv blir som nya med lite färg. Till skillnad från plastmattor är linoleumgolv tacksamma objekt för ny färg, och en ommålning kan förändra ett helt rum på ett billigt och enkelt sätt. För att färgen ska fästa ordentligt är det viktigt att golvet tvättas väl. All smuts och vax ska bort. Därefter kan golvet målas i valfri färg, direkt utan grundmålning. Välj en oljebaserad golvfärg. För målningen krävs en pensel för sparmålning utmed kanter och i hörn samt en bra roller.