Färgsättningen påverkar helheten på ett tydligt och markant sätt. Färger och nyanser, och kombinationer av färger, avgör vilken sinnesstämning som förmedlas från en yta. Det påverkar hela vår tillvaro. Det är därför lika viktigt att välja rätt färg och nyans som det är att göra ett gott grundarbete innan målningen.

Trenderna

Trenderna inom färgsättning på hus och interiör växlar ständigt. Just nu, i skrivande stund, är det hypermodernt med vitt, vitt, vitt, med motpolen mycket färg som alternativtrend. Valet står ofta mellan att ta det trendiga eller välja det personliga.
Det unika och personliga kan också ses som en trend, då det sticker ut mot det normala. Det gäller bara att veta vad den personliga stilen i så fall består i. Vad är det du vill förmedla med färgen? Det trendiga ska definitivt väljas om huset ska säljas, men om huset eller lägenheten ska behållas är det klart roligare och hemtrevligare med personliga färger som håller i längden.

Helheten

Det är helheten som gör det. I alla fall när det gäller färger. Till att börja med gäller det att välja vilken stil och vilken atmosfär som färgerna ska förmedla. Ska det vara ljust och skandinaviskt, andas Orienten eller 1970-tal eller ska det vara tidlöst vitt? Sedan är det bara att följa temat och välja kulör och nyans efter det. Men även huset eller lägenheten har sitt att säga.

Passar färgerna huset

Olika tidsåldrar har olika färg. En byggnads stil förskönas med vissa färgval och förfulas med andra. Det är sällan samma färg passar i en sekelskiftesvilla som i en 1980-talskåk. Titta gärna i gamla böcker och på bilder vilka färger som gäller för den tidsepok som huset är ifrån. Det kan ge inspiration att finna det som passar både den egna personligheten och husets själ.
Utomhusfärger bör också väljas med tanke på omgivningens färger. Vad har andra för färg på sina hus och är naturen eller tunnelbanan inpå knuten? Olika miljöer ger olika förutsättningar.

Tänk långsiktigt

En del kanske har ork och tid samt råd att måla om ofta. För de flesta behöver dock färgen klara ett längre perspektiv. Tänk därför på att välja färger som inte är helt beroende av vilken soffa som finns i rummet, och färger som du inte tröttnar på i första taget. Den som vill sticka ut men också vill kunna förändra lätt kan välja olika typer av fondväggar, eller kanske en list eller en bård kan framhävas ordentligt. Det är lättare att byta det än hela färgsättningen på rummet.

Starkare på stora ytor

En detalj i sammanhanget är att färger som ser trevliga ut på en liten yta kan bli bländande på stora ytor. Klara färger gör sig sällan bra på fasader. Här krävs mjuka färgnyanser oavsett kulör. Ett bra sätt att se hur färgen verkligen kommer att se ut på den yta som är tänkt är att använda sig av provburkar. Det går också att använda sig av ett flertal olika dataprogram för att färglägga ett helt rum.