Det går att fräscha upp köket relativt billigt, ett bra sätt som brukar ge en stor förändring är att måla om köksluckorna. Är luckorna i gott skick kan du lämna in dessa för sprutlackering på en lämplig firma. Ring gärna runt och jämför priser hos lackeringsfirmor för att hitta det bästa priset. Kostnad från cirka 150-200 kronor per lucka. Är det luckor med någon form av träspegel blir det ofta dyrare.
Måla om köksluckorna kan du göra själv, lite beroende på vilken stil du vill ha kan du använda pensel, roller eller sprutmålning. Ett äldre kök där man vill behålla den gamla stilen vill man kanske använda en pensel för att få lite struktur i färgen. Förarbetet är minst lika viktig som målningen. Se till att ta bort beslagen och tvätta luckorna med målarsoda och därefter vatten så att färgen kommer att fästa bättre, se till att de är helt torra innan du börjar måla. Det är alltid bra att grundmåla köksluckor då de ska tåla tuffa tag i köket.

När man målar om köksluckorna kanske man vill fräscha upp med nya beslag samtidigt. Är det inte samma fästen som tidigare, se till att de gamla hålen är igenomspacklade och välslipade innan du lackerar eller målar om dina luckor. Behövs det nya hål för beslagen, se till att märka ut och borra dessa hål innan lackeringen/målningen.