Att ge nytt liv till gamla IKEA-möbler genom att måla om dem är ett kreativt och miljövänligt alternativ till att köpa nytt. Med rätt förberedelser och material kan du enkelt förvandla dina trötta möbler till unika och personliga inredningsdetaljer.

Ta reda på underlaget

När man ska måla om IKEA-möbler gäller det att ta reda på underlaget. Ofta är IKEA-möbler klädda med plast- eller pappersfolie och då gäller det att tänka förbehandla på rätt sätt så färgen fäster. Det finns såklart IKEA-möbler av gediget trä och då är det egentligen bara att slipa, laga eventuella skador med snickerispackel och grundmåla och måla.

Om du till exempel ska måla om en Billy-bokhylla och du vill ha ett stilrent utseende kan du innan du målar spackla igen de hyllhåll som du inte vill använda med snickerspackel. Kom ihåg att slipa ordentligt så ytan blir helt slät innan du börjar måla.

Folierade möbler

Om det är folierad möbel bör du första tvätta av ytan med målartvätt och därefter rugga upp ytan genom att slipa den; detta för att färgen ska få ett bättre fäste. Använd därefter en fästgrund som är en grundfärg med extra bra vidhäftningsförmåga på hårda och icke sugande underlag. Därefter målar du med den färg du önskar i 2-3 lager beroende på hur bra täckningen är. Kom ihåg att låta varje lager torka ordentligt innan du applicerar nästa.

Går det att betsa IKEA-möbler?

Kanske är du trött på själva färgen, men vill behålla träutseendet? Går det då att beta en IKEA-möbel? Det beror på materialet. Många IKEA-möbler har en foliering (av papper eller trä) av träutseende – i dessa fall går det inte att betsa då det är en hård yta som inte suger upp betsen och inget riktigt trä att betsa. Är det av solitt trä går det ofta bra att betsa. Du börjar du med att slipa bort all eventuell tidigare lack och färg innan du lägger på betsen. Om det är en fanerad yta med riktigt trä så KAN det gå att betsa. Men då ett faner ofta är väldigt tunt så gäller det att slipa till en ”ren” träyta samtidigt som man inte slipar igenom faneret. Det är viktigt att man får bort all lack från underlaget du vill betsa annars kommer inte betsen träna ner i träet.