Välj rätt trägolv

Trägolv kan vara massiva, av laminat eller ett så kallat lamellgolv. Den genuinaste träkänslan ges genom de massiva golven, men det är inte alltid det bästa alternativet. Vilken typ av trägolv som är bäst att välja beror på många fler faktorer än enbart träkänsla.

Fundera i förväg

Två viktiga punkter att fundera över är vilket underlag som finns till det tänkta golvet och hur tjocka plankorna kan vara. En annan viktig fråga är priset i förhållande till funktion och livslängd. Ett billigt golv håller oftast inte lika länge, medan även dyra golv av massivt trä behöver sin skötsel och kostar att hålla fräscha.

Belastning och skötsel

Andra viktiga frågor att ställa sig är hur mycket golvet kommer att belastas. Hundar, skor och barn sliter hårt på ett golv. Vissa golvtyper är också lättare att hålla rena än andra, så den aspekten behöver också tas med. Den som inte tycker om att städa ska till exempel inte välja ett ljust oljat trägolv som kräver sin man eller kvinna för att behålla sin vackra yta. Ännu en aspekt är om golvvärme ska läggas till.

Massivt trägolv

Ett massivt trägolv är tidlöst, elegant och håller extremt länge. När ytan har slitits ut är det bara att slipa om golvet och lacka eller olja det så blir det som nytt igen. Det behöver ofta ske vart tionde till tjugonde år och de håller därmed i upp till 120 år. De massiva trägolven är vanligtvis mellan 25 och 30 mm tjocka.
Det gör att det krävs en del utrymme för att kunna lägga ett sådant golv. För att golvet ska hålla i kvalitet krävs nämligen dessutom att plywood och fuktspärr läggs under plankorna. Till nackdelarna hör att ett massivt trägolv hela tiden är i rörelse. Det är vanligt att sprickor uppstår mellan plankorna. Det kan också ställa till med problem vid golvvärme, om inte golvvärmen är väl anpassad för det.

Lamellgolv

Lamellgolv, eller så kallat parkettgolv, ger en genuin träkänsla och är liksom det massiva trägolvet omslipningsbart. Ett lamellgolv tål mellan fyra och sex omslipningar, beroende på tjocklek och håller därmed länge. Brädan, eller stavarna, är tillverkade av tre olika träskikt där träfibrerna går åt olika håll och har en lackad yta. Lagren ger ett starkt golv utan att brädorna behöver vara tjocka. Dessutom minskar golvets rörlighet och sprickorna blir färre.
Golvtypen passar rum och hus där det inte finns så mycket plats för tjocka plankor. Stavgolven kan läggas i olika mönster. Begränsningen kan till exempel bero på att huset är byggt på en betongplatta eller att det redan finns befintliga spånplattor som underlag.

Fuskträ

Laminatgolv är golv med så kallad träkänsla och passar att lägga på de flesta underlag då skivan är mycket tunn. Brädan har ett toppskikt av träfanér. Dessa skivor går inte att slipa och lacka om. Däremot är det vid inköp den billigaste varianten och mer exklusiva laminatgolv tål mycket stryk. Det är också lättskötta golv och de moderna klickgolven är lätta att lägga in även för en amatör. Livslängden beräknas till 20 – 50 år.