Element tillhör de detaljer som ofta sticker ut som fula tingestar i ett i övrigt snyggt rum. Det har lett till att nya element mer och mer också är designade för att vara snygga. Men den som redan sitter med gamla fula element behöver inte byta ut dem. Det finns alternativ som är minst lika bra och mycket billigare.

Måla om

Vattenburna och oljeburna element går utmärkt att måla om. Till och med direktverkande elradiatorer blir som nya med lite färg. Vad som krävs är lite tålamod och en bra färg. Till underarbetet hör stålborstning, slipning, tvätt med sodalösning och eventuell blästring. De ställen som blottas helt utan färg ska målas med rostskyddsgrund. Ju noggrannare grundarbetet genomförs, desto finare resultat.
Det finns särskild elementfärg som tål värme och snabba värmeväxlingar. Denna håller bäst och frigör inga giftiga ämnen när den värms upp. Annars går det bra med färg som är anpassad efter metall. Sådan färg finns i en mängd kulörer och nyanser.
Färgen kan antingen målas på eller sprayas på. Sprayen ger ett helt jämnt resultat. Även målning med särskilda elementborstar ger ett fint resultat då den når överallt. Om spray används är det viktigt att täcka upp ett stort område bakom elementen så att färgen inte hamnar på väggen. Egentligen ska hela rummet täckas, då små små färgpartiklar gärna letar sig vida omkring. Tänk också på att skydda golvet och att använda ett andningsskydd.
Den något mer bekväme kan välja att lämna in elementen till en professionell målare som gör hela jobbet.

Elementskydd

Ett alternativ till att måla om elementen är att dölja dem helt och hållet. Elementskydden är vanligen snickrade av trä och består av mängder med lufthål för att ändå släppa in värmen. Det finns också elementskydd i rotting och tyg med träram. Sedan kan form och design skilja sig åt, liksom färgen. Antingen väljs en neutral vit färg, eller så färgläggs elementskyddet i harmoni med resten av rummet. Rätt designade kan de lyfta ett helt rum. Dessa kan platsbyggas eller beställas hos en finsnickare. Det går dessutom att köpa färdiga lösningar på de flesta byggvaruhus.
Det som är viktigt att tänka på när det gäller elementskydd är att de inte får vara för täta. Det ger ineffektiv värmehantering i rummet. Det kan också vara svårt att hålla dem rena om de är alltför utsmyckade med många vinklar och vrår.